Hur mycket d vitamin per dag ug?

by Lea Skoglund
VIT D

Morbror Anders är känd som släktens hypokondriker. Han petar i sig tabletter som hans läkare har ordinerat men också kosttillskott av alla de slag. Släktingar påpekar att han äter tabletter till ingen nytta. Anders tillbakavisar sådant och tar det som ett tecken på att släktingarna i förtid vill komma åt arvet efter honom och att han inte ska förslösa arvet på kosttillskott. 

Av någon anledning äter morbror Anders d-vitaminer i stora mängder. I all välmening skickar en släkting en artikel till honom som handlar om d-vitamin och cancerframkallande. Då drar han öronen åt sig och ställer frågan hur mycket d-vitamin per dag ug eller mikrogram, ska en vuxen person äta.

För mycket d-vitamin symtom

Som den hypokondriker han är, kollar han först om man kan bli sjuk genom att äta för mycket d-vitamin. På internet hittar han besked. Han läser att av överdosering kan man bli ovanligt törstig och få förstoppning eller diarré. Trötthet, muskelsvaghet och psykiska besvär är andra följdverkningar till följd av för stort intag. Han känner direkt att han har alla dessa besvär utom psykiska problem eller depression. 

Släktingarna känner nu att deras alarmsignaler har gått fram, men morbror Anders är inte lätt att övertyga om någonting. Finns det risk att han kommer att äta för lite d-vitamin och i så fall vilken är bästa d-vitamin att knapra i sig?

D-vitaminbrist och symtom

Återigen går morbror Anders in på nätet och skriver orden “d-vitaminbrist symptom 1177”. Han läser och blir lätt svettig. Man kan få muskelsvaghet och värk överallt. Ont i ryggen och i bäckenet är andra åkommor. Dessutom kan man lättare få frakturer. Återigen känner morbror Anders igen alla symtom. Han gläds åt att psykiska problem och hypokondri inte nämns. 

Hur lång tid tar det att återställa d-vitamin?

Eftersom läkarvetenskapen ger motstridiga besked bestämmer sig morbror Anders för att han har brist på d-vitamin. Hur får man sådan, tänker han? Bästa sättet att få d-vitamin är att vistas i solen. Morbror Anders har en hy som gör att han definitivt inte vill vara i solen. Genom att äta fet fisk får man i sig d-vitamin. Den gode morbrodern har många förtjänster men fisk bör vara kvar i havet, anser han. Det finns inget annat sätt för honom att motverka d-vitaminbrist och det är att äta kosttillskott. 

D-vitamin och cancerframkallande

Släktingarna tvingas ta till skrämseltaktik. De vill försöka antyda att för mycket d-vitamin kan ge morbror Anders cancer. Detta avfärdar han bestämt. Han tror sig visserligen ha alla tänkbara sjukdomar men cancer kommer han aldrig att få.

Related Posts