Ingrid och Maria står för sanning och transparens

by Lea Skoglund
journalism2

Ingrid Carlqvist och Maria Celander är journalisterna som vägrar gå med strömmen och bara publicera det som förväntas. De håller hårt på journalisthedern och är lojala mot sanningen och mottagaren. Efter långa karriärer inom media har de nu brutit sig loss och gör sin egen satsning. 

Snabbfakta om journalistduon Ingrid och Maria

NamnIngrid Carlqvist och Maria Celander
ÅlderIngrid Carlqvist är 63 år gammal och Maria Celander är 46 år gammal
Hemsidaingridochmaria.se
PodcastNyhetsveckan med Ingrid och Maria och Nyhetshelgen med Ingrid och Maria

Skriva, producera och publicera

Många jobbar idag med det skrivna ordet. Författare och journalister kommer i olika skepnader och idag kan vem som helst publicera sina alster och nå ut till allmänheten. Med hjälp av internet och sociala medier syns text och annat material från skapare som aldrig annars hade sett dagens ljus. Bloggar, instagramkonton, YouTube, poddar och krönikor. Inget är för stort eller för litet. 

Mängder av kända influerare debuterar till exempel som författare och tidningars innehåll fläckas ständigt av sensationrubriker, klickvänliga ingresser och ett strömlinjeformat innehåll så snabbt producerat att sanningshalten ofta kan ifrågasättas. 

Vem är journalist? 

En journalist är en person som har som jobb att samla in och sammanställa material som sedan visas upp i offentligheten. Ordet kommer från franskans journaliste och härstammar från journal som betyder tidning eller tidskrift. Yrket journalist kan innehas av i stort sett vem som helst, man behöver inte ha gått en särskild utbildning. Journalist är alltså ingen skyddad titel. Däremot kan man ta examen i journalistik, vilket kan vara en bra idé om man vill arbeta med att skriva och publicera olika saker i media. 

En riktig journalist håller sig till fakta

Även om journalister och journalistik kan se ut på många sätt finns det vissa som håller extra hårt på det man kan kalla klassisk journalistheder. Ingrid Carlqvist och Maria Celander är två av dem. De har mångårig erfarenhet från tidningsvärlden men lämnade den av olika skäl. De säger sig brinna för sanningen och lojaliteten mot läsarna, något som de tycker att många medier har glömt bort idag. 

Våra största tidningar i Sverige

Band alla bloggar och YouTube-kanaler finns det även etablerade tidningar än idag. Några är stora, andra små men de är alla värda att synas i sömmarna i dagens flöde av snabba klick och rykten. Kanske är det några av dessa man främst tänker på när man diskuterar journalistik och mediemakt, ibland utan att hinna vara särskilt kritisk till innehållet? 

 • Aftonbladet – oberoende socialdemokratisk
 • Expressen – oberoende liberal
 • Dagens Nyheter – oberoende liberal
 • Svenska Dagbladet – oberoende moderat
 • Dagens Industri – oberoende
 • Göteborgsposten – oberoende liberal
 • Sydsvenskan – oberoende liberal
 • Uppsala Nya Tidning – liberal
 • Östgöta Correspondenten – oberoende borgerlig
 • NA Nerikes Allehanda – oberoende liberal
 • VLT – liberal
 • VK Media – oberoende
 • Dagens ETC – oberoende
 • Skånska Dagbladet’– center
 • Västerbottenskuriren – frisinnad liberal
 • Hallandsposten – oberoende liberal
 • Fokus – oberoende

För den som vill ha äkta vara

I sin podd Nyhetsveckan för Ingrid och Maria fram väl underbyggda fakta och de driver även en hemsida med blogg där de berättar mer. På hemsidan kan man till exempel läsa mycket om de båda kvinnornas karriärer och hur de fått hugga sig fram genom olika slags motgångar. Ett långt yrkesliv i  mediebranschen  är svårt. Om man dessutom  är “kärringen mot strömmen”, vill göra saker på sitt eget sätt eller vägrar sälja sig för billiga klick, ja då är det ännu svårare. Just detta har Ingrid och Maria erfarenhet av. 

Lyssna på Ingrid och Maria

Nyhetsveckan som är en populär pod kan enklast hittas via hemsidan ingridochmaria.se men även på gratissajten Podbean. Podbean är en plats där vem som helst kan starta en egen podcast och välja olika sätt att finansiera den på. Patreonlösningar är en väg att gå medan annonser är en annan. Ingrid och Marias poddar finns även på sajten Spreaker som är ytterligare en plattform där man man ägna sig åt oberoende journalistik och poddande. 

Sökningar som blir fel

Den som söker Ingrid och Maria och deras seriösa och välgjorda journalistik kan hamna fel i sökmotorernas värld. Klädmärket Filippa K har till exempel en klänning som heter Ingrid och en annan som heter Maria. Ingrid Marien är en helt annan person som figurerar i media ihop med en man vid namn Robert Gyllin. 

Related Posts