Shoppa smart på Black Friday

by Hannes Berg

Shopping – några älskar det medan andra hatar det. Men något de flesta gillar är rea och extrapriser. Tillhör man de som älskar både shopping och rea så är Black Friday verkligen en höjdpunkt på året. Black Friday är nämligen ett amerikanskt koncept som går ut på att flertalet butiker och företag erbjuder nedsatta priser på sina produkter under 24 timmar. Black Friday infaller på fredagen efter den fjärde torsdagen i november, vilket är dagen efter Thanksgiving i USA. I USA markerar Black Friday starten på julhandeln och då börjar även många att pynta och damma av juldekorationerna.

Även här i Sverige har Black Friday vuxit de senaste åren och allt fler har full koll på när det infaller och vad det innebär. Både fysiska butiker och shoppingsidor på nätet erbjuder rabatter och det är nog nästan ingen som inte lägger märke till den stora rea-dagen. Men vad bör man egentligen tänka på när det kommer till att handla på rean under Black Friday?

Kolla utbudet på förhand
Många väljer att dra nytta av Black Friday för att handla både till sig själva och julklappar till nära och kära. Rea och nedsatta priser brukar dock kunna locka till spontanköp och överkonsumtion. Rean är omfattande och inkluderar allt från kläder, elektronik, hushållsapparater, inredning och resor – bara för att nämna några. Men det är nödvändigtvis inte en fördel att ge sig ut i Black Friday shoppingen utan att ha en plan och ett mål med shoppandet. Man ökar chanserna för lyckade köp och sparade kronor om man redan på förhand vet vad man letar efter.

Om det till exempel är en ny TV man är ute efter bör man jämföra olika sorter och märken, både i butik och på nätet. Detta ger en bra överblick och man undgår att förblindas av den stora REA skylten utan att ha en aning om vad ursprungspriset egentligen var. Detta gör sig gällande även för mindre köp, såsom kläder. Om man vet vad man är ute efter blir man mer effektiv och undgår att göra de där lite onödiga impulsköpen som sällan blir bra.

Gör en budget och överskrid den inte
Black Friday rean är som sagt förbundet med att man kan spara pengar. Men det är viktigt att komma ihåg att rea inte innebär att man inte spenderar några pengar alls. Bara för att något är billigare betyder det nödvändigtvis inte att man har råd att köpa det. Det kan därför vara en stor fördel att shoppa utifrån en förutbestämd budget.

Många har förmodligen en månadsbudget för sina fasta kostnader. På samma sätt kan man alltid välja att göra en budget inför speciella begivenheter eller inköp. Genom att göra en budget inför Black Friday säkrar man att man inte råkar spendera mer pengar än vad man faktiskt har råd till. Därmed kan man shoppa loss med gott samvete inom rimliga gränser som inte överbelastar vardagsekonomin.

Online lån och Black Friday
Det är som sagt en bra idé att kolla igenom utbudet och göra en budget innan man shoppar loss under Black Friday. Men vad gör man om man inte har plats i budgeten? Är det en bra lösning att ta ett lån i så fall?

Online finansiering kan vara ett utmärkt alternativ för att täcka oförutsägbara extra utgifter. Dessa kostnader kan vara allt från en vattenläcka, en trasig vitvara eller något helt tredje. I dessa situationer kan ett online lån med snabb utbetalning vara en stor hjälp på vägen när privatekonomin inte står parat. När det kommer till lån och att finansiera nöjen är det däremot lite delade meningar. Det är upp till en själv vad man väljer att använda ett beviljat lånebelopp till. Om det så är till att lämna in bilen på reparation eller betala en resa. Det viktigaste är bara att man inte ansöker om ett lån man inte är säker på att man kan återbetala. Online lån ska vara ett genomtänkt beslut och inte bara göras på bakgrund av ett impulsköp av en snygg jacka på rea. Oavsett syftet med lånet är det viktigt att jämföra sina alternativ för att hitta det mest passande. Här kan en online lånejämförelsetjänst förenkla processen betydligt. Hos Moneezy kan man snabbt och smidigt introduceras för ett flertal lånemöjligheter, baserat på önskat lånebelopp och löptid.

 

Related Posts