Hur Metaverse kommer förändra shopping i framtiden

by Hannes Berg

Shopping är ett fenomen som redan utvecklats i hög takt. Från att för bara 20-25 år sedan varit nästan helt och hållet i butik till att till stor del sker på nätet. E-handel blir vanligare för varje år som går och blir allt viktigare för både svenska och internationella företag. Utvecklingen fortsätter, och det finns stor anledning att tro att Metaverse kommer påverka den ytterligare. Det må inte vara implementerat riktigt än men om det går som förväntat kommer det att förändra shopping för all framtid. Att endast handla produkter med hjälp av några enstaka bilder kommer vara ett minne blott. 

Vad är Metaverse?

För att förstå resten av artikeln är det en förutsättning att man vet vad Metaverse är. Metaverse är från början en idé som kommer från science fiction-världen, och är ett begrepp som innebär en helt virtuell värld där människor kan röra sig fritt. I verkligheten så har utvecklingen gått till att använda VR- och AR-teknik för att återskapa detta. Det som en gång bara var en fiktiv dröm börjar nu bli verklighet. Facebook, som numera heter just Meta, är en stor drivkraft bakom detta. I denna virtuella värld kommer man att kunna göra allt det som man kan göra i riktiga världen. Än så länge finns det ingen teknik för att faktiskt kunna röra vid sakerna, utan för tillfället är det begränsat till det visuella och allt ljud. 

Virtuella visningar

Det mest uppenbara sättet det kommer påverka shoppingvärlden är genom att kunna erbjuda virtuella visningar av produkter. Det kan vara allt mellan ett stort hus, en kaffekopp eller en soffa. För att ge ett konkret exempel – säg att du ska köpa en 2-sits soffa från vidaxl.se. Istället för att då bara utgå från de bilder som finns på soffan kan du få en virtuell upplevelse likt om du skulle se soffan i en butik. Du kan gå runt den, kolla på den från olika vinklar och helt enkelt få en bättre helhetsvy. 

Bättre koll på produkterna

Detta resulterar i att man som konsument kommer kunna få ännu bättre koll på de produkter man letar efter. Vi är många som inte tycker att det riktigt räcker att bara se en bild, speciellt inte om det gäller dyrare saker. Det är inte heller bara möbler och liknande detta innefattar utan det gäller precis allt fysiskt du kan köpa. 

Se möbler från hela världen

Det är ofta man är inne och kollar på inredningstips och hittar riktigt fina produkter från andra länder. Sedan vet man förstås inte om det är bilden som lurar en, eller om den faktiskt ser sådan ut även i verkligheten. När det då inte finns möjlighet att se den i en fysisk butik kan man då istället ge sig in i Metaverse och granska den riktigt ordentligt. Ska man beställa dyra produkter utomlands kan det bli en väldig process om man märker att man inte är nöjd med det man får hem. Att skicka tillbaka stora möbler eller produkter utomlands kan bli dyrt och ta tid. Metaverse förhindrar detta från att hända i många fall.

E-handeln kommer bli vanligare

Det finns också stor anledning att tro att shopping i butik kommer bli allt ovanligare och e-handeln kommer ta över helt. Vad man tycker om den utvecklingen är värt att tänka över, men det är rimligt att tro att det kommer bli så. Allt mer kommer att kunna skötas hemma. Metaverse kan, med rätt teknik, till slut mer eller mindre ersätta verkligheten helt och hållet. Vi ser fram emot att se hur denna utveckling kommer se ut. Med den fart det utvecklats hittills kommer vi inom snar framtid få ett relativt välfungerande Metaverse. 

Related Posts