Hur mycket pasta per person ska man räkna med?

by Lea Skoglund
Hur mycket pasta per person ska man räkna med

Att beräkna portioner och mängd kan vara knepigt. Man vill ju inte göra för lite och låta gästerna eller familjen gå hungrig från bordet. Pasta är notoriskt svårt att mäta och det finns stående skämt på internet i form av så kallade memes angående mängden pasta. Det verkar som att det inte går att göra rätt mängd. Antingen kokar man pasta så att det skulle räcka åt ett helt kompani, eller så blir det bara några ledsna makaroner längst ner i grytan. I ett land som är besatta av ordet “lagom” är detta så klart extra frustrerande. 

Inte ens en googlesökning på frasen “hur mycket pasta per person” ger ett entydigt svar. I vissa recept står det att 75 gram är en lagom portion, medan andra tycker att 120 gram passar perfekt. Hur mycket som är lagom för dig beror givetvis vad du har till pastan och hur hungrig du är. Om du försöker beräkna hur mycket pasta som är lagom per person till pastasallad blir svaret annorlunda än om du vill laga pasta carbonara.

Lite rester till dagen efter är väl inte fel?

Det går tyvärr inte heller att luta sig mot pastans kaloriinnehåll. Kalorier är en energienhet som beskriver hur mycket energi ett livsmedel innehåller. Men eftersom pasta är ett så vitt begrepp och kan syfta på allt från snabbmakaroner till hemlagad italiensk spaghetti eller glutenfri spenatpasta, så är även kaloriinnehållet svårt att säga på rak arm. Hundra gram pasta kan innehålla så lite som femtio kalorier, men också så mycket som över trehundra. Det spelar även roll om du mäter pastan kokt eller okokt.

Det säkraste sättet är nog helt enkelt att mäta pasta med själen. Ta så mycket du tror är lagom. Sedan tar du lite till. Då går gästerna inte hungriga och du har förmodligen pasta över till nästa dag och du kan njuta av denna italienska delikatess ytterligare en dag.

Related Posts