Gift vid första ögonkastet – hur gick det sen?

by Hannes Berg

I denna serien får du möta ett gäng deltagare som inte har träffat varandra tidigare. Första gången de ser varandra är vid altaret, då de ska gifta sig. Med spänning och nervositet i kroppen vet de inte vem de kommer att möta, utan det enda de vet, är att de ska gå genom ett experiment tillsammans med denna personen under fyra veckor. Efter dessa veckor ska de ta beslut gällande om de vill fortsätta vara gifta eller gå skilda vägar.

Säsong 1 av programmet sändes år 2015 och sedan dess har det varit en återkommande programpunkt på tablån. Programidén finns också i bland annat USA, Danmark och Australien.

Taco paret Sofia och Anton

Sofia och Anton är två deltagare som vi fick möta i den säsong som blev visad 2021. De blev kända som tacoparet för hela svenska folket eftersom de hade ett gemensamt smakintresse för just maträtten tacos. I denna säsong var de det par som många säkert upplevde att det gick lättast för och när de skulle göra det slutliga valet, var det självklart att Anton och Sofia skulle säga ja till att fortsätta att vara gifta.

Under säsongen, efter giftermålet, flyttade de in hos varandra och fick ta del av varandras olika vardagar. De fick regelbundet träffa de terapeuter och experter som parat ihop dem inför bröllopet, för att diskutera och utvärdera hur processen faktiskt går och hur deras tankar är inför det stora valet.

Tidigare i år fick Anton och Sofia ett gemensamt kärleksbarn och känslorna mellan dem verkar fortfarande hålla i sig.

Säsongen som sändes 2021

Deltagare som var med denna säsong var också Susanna och Johan. De valde att inte fortsätta sitt äktenskap. Två andra personer som deltog år 2021 Lars och Elinor. Länge trodde nog tittarna att dessa två skulle hålla ihop för de var mycket duktiga på att kommunicera med varandra, gällande vad de kände och tyckte under resans gång. Men även detta par valde att gå skilda vägar. På Ellinor Instagram kan man idag följa hennes vardag och i slutet av programmet presenterade hon också sin nya kärlek.

Maxine och Emil höll också ihop

I säsongen som sändes år 2020 träffades Maxine och Emil. Kärleken verkade spira mellan dem redan från start och även för detta par verkade det vara en självklarhet att de skulle välja varandra vid det kommande slutvalet. Denna relation hade en del upp- och nedgångar precis som alla andra relationer i programmet. Kärleken håller än idag mellan dessa två och de fick tillsammans dottern Nemi som blev född december 2021.

Maxine gav en fin kärleksförklaring i ett inlägg på sin Instagram till sin Emil. Hon skrev då följande:

Hela mitt liv har bara varit att springa mot ett specifikt mål som varit så långt borta. Jag har snubblat över många hinder på vägen men 2019 när jag hade gett upp hoppet om att finna kärleken och tryggheten, så ringde producenten för programmet Gift vid första ögonkastet mig och berättade att de hittat en perfekt matchning till mig. Emil. Min stora trygghet. Den man som givit mig allt jag någonsin drömt om. En stabil vardag, lycka och all den kärlek jag kan önska mig.

Emil och Maxine deltog dessutom i serien Gift vid första ögonkastet – Äktenskapet där tittaren får följa deras liv efter att programmet tagit slut. Här får vi möta sexologen Kalle som även medverkade i matchningen för paret. I det här programmet hjälper också Kalle till med återkommande parterapi. Programmet visade SVT Play tidigare, men finns tyvärr inte kvar längre.

Hur gick det sen för deltagarna år 2022

Premiär för säsong 8 var den 11 april och i denna säsong fick tittarna följa Märta, Jonas L, Martin, Bodil, Jonas S, Axel och Hans. Elle har skrivit en artikel där de presenterar de olika deltagarna mer ingående.

Märta och Axel parades ihop och Martin och Jonas S blev ett par. Bodil och Hans delade det gemensamma intresset för träning och båda arbetade med detta i sitt yrke. Under programmets gång fick man följa deras resa och det knakade tidigt i fogarna för både Hans och Bodil. Redan från början var Bodil inte säker på om hon ville medverka i programmet men ångrade sig sedan och Hans fick då ge henne en ny chans.

Det gick inte så lätt för Martin och Jonas S heller. Tidigt märkte tittarna att de var väldigt olika och att det fanns en kamp mellan dem gällande vem som skulle ha rätt i sak, i deras diskussioner. Märta och Axel avslutade sin resa redan innan slutvalet och beslutade gemensamt att hoppa av programmet eftersom de kände att deras matchning inte blev som tänkt. Inga av paren håller ihop idag.

Recensioner av programmet

På Flashback har många delat åsikter om programmet och här finns diverse diskussionstrådar där tittare diskuterar deltagarna och dess resa i programmet. Även Aftonbladet har recenserat programmet med en krönika där skribenten mer eller mindre sågar SVT och den affärsidé som programmet grundar sig i.

Related Posts