Allt du inte visste om Jodie Foster

by Lea Skoglund
FILM DIREK

Alla har nog sett åtminstone en film med Jodie Foster i sina liv, men visste du att två gånger Oscarsvinnaren också är en etablerad filmregissör? Eller att hon var utnämnd till den vackraste kvinnan i världen? Att hon hjälpte till med skapandet av en av världens största HBTQ-organisationer? Eller att hon nästan dödade en president?

Snabbfakta om Jodie Foster

Riktiga namnAlicia Christian Foster
Ålder60 (år 2022)
FöddNovember 19, 1962
PartnerAlexandra Hedison (gift 2014)
Antal barn2
Antal roller 83

Jodie Fosters tidiga år – Från tv till bioduken

Jodie Foster började sin Hollywoodkarriär 1968 när hon var bara sju år ung. Efter ett dussin roller i olika tv-serier gjorde hon sin filmdebut 1972 med Disneys Napoleon och Samantha. Efter ett gäng följande roller fick hon till slut sin breakout role 1976 med filmen Taxi Driver.

Den kontroversiella rollen, där hon spelade en prostituerad 12-årig flicka under “vården” av Harvey Keitels hallick som till slut blir ”räddad” av Robert De Niros sociopatiska Travis Bickle, ledde till att hon fick en Oscarsnominering för Bästa kvinnliga biroll. Tillsammans med rollen kom framgång, följare, men också förföljare.

Hur Jodie Foster nästan dödade Ronald Reagan (typ)

Klockan 14:27 den 30 mars 1981, vid trottoaren utanför Washington Hilton, blev dåvarande presidenten Ronald Reagan och flera i hans entourage plötsligt beskjutna av en man med revolver. Trots svåra skador överlevde presidenten, men händelsen lämnade Vita husets pressekreterare James Brady förlamad för livet. Motivet? Att vinna Jodie Fosters kärlek.

Av de många som såg Taxi Driver1976 var det bara ett fåtal som hade mage att se den mer än en gång, och ännu färre som såg den upp till femton gånger. En av dem var John Hinckley, som fixerade sig på den då 13-åriga Jodie Foster till den punkt att han blev hennes första stalker. 

Efter ett misslyckat sju månaders försök att fånga hennes uppmärksamhet under 1980 bestämde han sig för att bevisa sin “admiration” genom att, likt Travis Bickle, försöka skjuta ihjäl en politiker. Förståeligt nog hade attentatet en stor inverkan på Jodie Fosters liv, då hon sedan dess har varit väldigt förtegen om sitt privatliv. Hinckley dömdes oskyldig på grund av galenskap och släpptes från psykiatrisk vård 2016, och beviljades full frihet i juni 2022.

Jodie Fosters andra märkvärdiga roller

  • Freaky Friday (1976) – Golden Globe-nominering för Bästa kvinnliga huvudroll i en film
  • Foxes (1980) – Young Artist Award-nominering för Bästa unga skådespelare
  • The Accused (1988) – Oscarsvinnare för Bästa kvinnliga huvudroll
  • Little Man Tate (1991) – Jupiter Award-vinnare för Bästa internationella skådespelare
  • The Silence of the Lambs (1991) – Oscarsvinnare för Bästa kvinnliga huvudroll
  • Nell (1994) – Oscar-nominering för Bästa kvinnliga huvudroll
  • Contact (1997) – Saturn Award-vinnare för Bästa kvinnliga skådespelare
  • Panic Room (2002) – Saturn Award-nominering för Bästa kvinnliga skådespelare
  • Flight Plan (2005) – Saturn Award-nominering för Bästa kvinnliga skådespelare
  • The Mauritanian (2021) – Golden Globe-vinnare för Bästa kvinnliga biroll i en film

Jodie Foster som regissör

Något många nog inte vet om är att förutom hennes hyllade skådespelarkarriär så har Jodie Foster också en karriär inom regi. Hittills har hon regisserat fyra filmer: Little Man Tate (1991), Home for the Holidays (1995), The Beaver (2011) och Money Monster (2016). Förutom filmer har hon även regisserat avsnitt i tv-serierna House of Cards, Orange is the New Black, Black Mirror och Tales from the Loop.

Jodie Foster och Randy Stone – Best Friends Forever

De flesta vet säkert redan om att Jodie Foster är gay, men många känner nog inte till hennes koppling till HBTQ-organisationen The Trevor Project. Skapad 1998, är The Trevor Project världens största organisation för motverkande av självmord och främjande av mental hälsa för HBTQ-ungdomar. Organisationens namn kommer från den Oscarsvinnande kortfilmen Trevor från 1995, som handlar om en queer tonårspojkes kamp för att passa in.

Filmens producent och Trevor Projects medgrundare Randy Stone hade tidigare producerat Jodie Fosters regidebut Little Man Tate 1991. Så det var bara naturligt att Foster senare hjälpte till med finansieringen av Trevor, för att inte tala om hennes stora donationer till organisationen genom åren. Jodie och Randy var nära vänner ända fram till Randys tidiga död 2007.

De var så nära att folk har spekulerat ända sedan hon först blev gravid att Randy är den biologiska fadern till Jodies och hennes ex-flickvän Cydney Bernards två söner. En annan populär teori är att deras biologiska fader är Mel Gibson, vars vänskap med Foster är lika lång som Randys. Men det är, så klart, inte vår sak att spekulera.

Related Posts