Kan man vabba om den andra föräldern är sjuk

by Hannes Berg

”Kan man vabba om den andra föräldern är sjuk?”ivriga föräldrar brukar fråga

Åh, sjukdom och familjeliv, den eviga balansgången! Har du någonsin ställts inför frågan: “Kan man vabba om den andra föräldern är sjuk”? Då kan detta vara en väldigt relevant fråga för att klara av vardagen utan större komplikationer.

Vad är VAB?

Först och främst, låt oss prata om vad VAB faktiskt innebär. VAB står för Vård Av Barn, och det innebär att föräldrar har rätt att vara hemma från jobbet för att ta hand om sitt sjuka barn. I praktiken betyder detta att en förälder kan ta ledigt från sitt arbete för att vårda sitt sjuka barn.

Är det möjligt att VABBA när den andra föräldern är sjuk?

Nu till million dollar frågan – ”Kan man vabba om den andra föräldern är sjuk?”. Det korta svaret är nej. Försäkringskassan som hanterar VAB ersättningar gör det klart att VAB är endast till för vård av sjuka barn. Det innebär att även om den andra föräldern är sjuk, om barnet inte självt är sjukt, kan du inte VABBA.

Föräldrars åtgärd Godkänd av Försäkringskassan? Möjligt eller Omojligt?
Vabba när barnet är sjukt Ja Möjligt
Vabba när den andra föräldern är sjuk Nej Omojligt
Vabba för båda föräldrarna samtidigt Nej Omojligt

Så svaret på frågan, ”Kan man vabba om den andra föräldern är sjuk?” är kort och gott – nej. Även om detta kanske inte är den mest önskvärda lösningen, är det viktigt att känna till reglerna och värdera vilka alternativ som finns tillgängliga för din familj innan du gör några hastiga beslut.

Related Posts