Hur länge gäller teoriprovet?

by Lea Skoglund
TRAFFIC

Ska du ta körkort? Håller du på och planerar in datum för prov och övningskörning?

För att få rätt svar på frågan ”Hur länge gäller teoriprovet?” behöver du veta vilken typ av körkort du ska ta. Teoriprovet är giltigt olika länge för olika typer av körkort, vilket presenteras i listan nedan.

  • Hur länge gäller teoriprovet B körkort? Om teoriprovet görs fram till 30 september 2022 gäller ett godkänt resultat i sex månader från dagen för provet. Gör man provet efter 30 september 2020 är det giltigt i fyra månader.
  • Hur länge gäller teoriprovet BE? Se svaret för B körkort.
  • Hur länge gäller teoriprovet C? Ett godkänt teoriprov gäller i ett år.

Om du är nybörjare och läser detta är det antagligen B körkort som gäller för dig.

Att tänka på innan teoriprovet

Innan du skriver teoriprovet finns några saker som kan vara bra att komma ihåg. Det uppenbara är ju att börja plugga i tid. Dagens teoriprov tycker inte alla är lätta. Men låt inte det avskräcka dig. De flesta vuxna du känner har säkert körkort, och visst är du lika kapabel som dem? Kanske väldigt mycket mer, för uttrycket ”Har du fått körkortet i flingpaketet?” har ju inte myntats för intet.

Men det finns fler saker som är viktiga att tänka på innan provet:

  • Du behöver ha gjort båda delarna i riskutbildningen, så att den är giltig vid provtillfället.
  • Om du är under 18 år när du bokar teoriprovet behöver du betala provet senast 25 timmar innan det börjar.
  • Om det är första gången du gör teoriprovet behöver du kunna styrka din identitet med en giltig id-handling vid den fotografering som sker.

När du väl är på plats och ska skriva teoriprovet är det också viktigt att komma ihåg att mobilen måste vara avstängd och att du inte får ta med några hjälpmedel till provet.

Related Posts