Tandsprickning hur ser det ut när bebis får tänder

by Hannes Berg

Tandsprickning: Hur ser det ut när bebis får tänder?

Så småningom kommer den tiden då vi ser vår lilla älskling börjar få sin första tand. Men hur ser det egentligen ut när en bebis får tänder?

Början av tandsprickning

Tandsprickning börjar vanligtvis när barnet är runt 6 månader gammal. Det kan vara svårt att veta exakt när det börjar, eftersom det kan vara olika för varje barn. En vanlig tecken är när bebis börjar att vara mer gnällig än vanligt, dregla mer eller tugga på allting. Oroa dig inte, det är helt normalt!

Tandsprickning och tecken

Du märker kanske att din bebis alla röda och svullna tandkött, vilket är ett tydligt tecken på att de första små tänderna är på väg. Din bebis kan även få feber, diarré eller sömnproblem. Alla dessa är tecken på att det är dags för de små i vites att tränga igenom.

Tecken på tandsprickning Symptom Åtgärder
Gnällighet Bebisen verkar irriterad eller orolig. Ge massor av kärlek och försök distrahera med leksaker.
Ökad dregling Bebisen dreglar mer än vanligt. Använd en haklapp och torka regelbundet för att förhindra hudirritation.
Svullna tandkött Tandköttet är rött och svullet. Massera försiktigt med rena fingrar eller kalla tuggleksaker.
Sömnlöshet Bebisen sover sämre. Försök hålla bebisens vardag så lugn och trygg som möjligt.

Vad kan du göra?

Massera din bebisens tandkött med fingret, låt dem tugga på en sval tuggleksak eller använd en speciell bedövande gel. Du kan också erbjuda kylt mat eller dryck, vilket kan hjälpa till att lindra obehaget. Och framförallt, ge massor av kärlek och förståelse – det är en stor sak att få tänder!

Slutsats

Tandsprickning kan vara en utmanande tid för både bebis och föräldrar, men med lite kärlek, tålamod och några praktiska tips blir processen mycket lättare. Och kom ihåg: varje bebis är unik, så det viktigaste är att följa ditt barns egna takt och visa stöd under denna spännande men utmanande tid. Lycka till!

Related Posts