Norges högsta berg

by Hannes Berg

Fjäll, fjordar och roliga skämt. Det är några av de saker vi brukar förknippa med vårt grannland i väst. Givetvis är Norge mycket mer än så. Norges berg och även deras fjäll är välkända för sin storslagna natur och vackra landskap.

Här kan du läsa mer om olika berg i Norge och Norden.

Norska berg

Det finns väldigt mycket berg i vårt grannland, faktum är att Norges berg upptar ungefär två tredjedelar av landets yta. Av alla landets berg finns det dessutom över 200 toppar som är högre än 2 000 meter över havet. Det gör de även till de högsta topparna i norra Europa.

Skanderna är en bergskedja, som på norska heter Nordryggen, som sträcker sig över stora delar av landet. Bergskedjan går även bitvis in i Sverige och delar av norra Finland. Flera norska fjäll ligger i Jotunheimen, som är ett norskt högfjällsområde och även en del av Skanderna.

Norges högsta berg

Det högsta berget i Norge sträcker sig 2 469 meter över havet och även det ligger i Jotunheimen. Om namnet låter bekant är det inte konstigt, det är nämligen även namnet på jättarnas hem inom den nordiska mytologin. Flera av Norges största berg finns här. Det högsta berget Norge är dessutom väldigt enkelt att bestiga, vilket gör det till ett populärt resmål.

Vad heter Norges högsta berg?

Galdhøpiggen är namnet på det högsta berg Norge. Namnet betyder Galdhögs pigg, där pigg syftar på den högsta toppen.

Norges näst högsta berg

Det berg som är näst högst i Norge heter Glittertind. Förr kunde Glittertind vara högre än Galdhøpiggen, beroende på hur högt islagret var på toppen. Nu för tiden blir istäcket aldrig så tjockt att det blir högre än Galdhøpiggen.

Fjäll i Norge

Norge är känt för sina fjäll, men det kan vara svårt att veta vad som egentligen är skillnaden på fjäll och berg. Ett fjäll är givetvis en typ av berg men brukar ha mer flacka landskap och inte så mycket skog. För att kalla ett berg fjäll måste även den högsta punkten vara över skogsgränsen. Det är dock hur vi använder ordet på svenska.

Både på norska och isländska kan ordet fjäll dessutom bli använt för vilken typ av berg som helst. Det spelar ingen roll hur högt det är eller vilken typ av vegetation det har.

Besöka de norska fjällen

Du behöver inte vara en bergsbestigare för att besöka och njuta av de storslagna norska fjällen. Det räcker med att du gillar friluftsliv. Att vandra i fjällen och sedan, under sommarmånaderna, ta ett dopp i en kristallklar fjord är aktiviteter som passar hela familjen. Det finns vandringsleder i flera olika längder och svårighetsgrader.

Du behöver inte heller oroa dig för boende. I de norska bergen finns tusentals fjällstugor som är bemannade och som även erbjuder tak över huvudet och god mat. Det finns dessutom mindre stugor som är öppna, men då är det självhushållning som gäller.

Nordens högsta berg

Först ska vi ge en snabb förklaring vad som egentligen menas med Norden. I Norden ingår Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island, Färöarna, Grönland och Åland. Det ska inte bli ihopblandat med Skandinavien där enbart Sverige, Danmark och Norge ingår.

Nordens högsta berg lista

Det högsta berget i Norden ligger i Norge och det högsta berg i Norden utanför Norge ligger i Sverige. Här nedan ser du en lista över de högsta bergen i Norden, vilken höjd de har och vilket land de ligger i.

  • Galdhøpiggen, Norge – 2 469 meter över havet
  • Glittertind, Norge – 2 465 meter över havet
  • Store Skagastølstind, Norge – 2 405 meter över havet
  • Store Styggedalstinden, Norge – 2 387 meter över havet
  • Skarstind, Norge – 2 373 meter över havet
  • Veslepiggen, Norge – 2 369 meter över havet
  • Surtningssue, Norge – 2 367 meter över havet
  • Store Memurutinden, Norge – 2 367 meter över havet
  • Gertvasstind, Norge – 2 351 meter över havet

Som du kan se ligger alla Nordens högsta berg i Norge. Sveriges högsta berg är Kebnekaise med 2 099 meter över havet och Finlands högsta berg är Halti med 1 324 meter över havet.

På Island är det högsta berget 2 119 meter över havet och heter Hvannadalsnjukur. I Danmark finns det knappt några höga berg eftersom landet är väldigt platt, deras högsta topp sträcker sig bara 171 meter över havet och heter Møllehøj. Om vi däremot kollar på Färöarna och Grönland så finns det dessutom toppar som är betydligt mycket högre.

Färöarna och Grönland

Slættaratindur heter det högsta berget på Färöarna och det har en höjd på ungefär 880 meter över havet. På Grönland heter det högsta berget Gunnbjørn och det sträcker sig hela 3 700 meter över havet. Det gör det dessutom till Nordens högsta berg, beroende på hur man räknar. Berget är ett nunatak, vilket betyder att stora delar av berget ligger under glaciärens tjocka istäcke.

Related Posts