Kan jag träna efter covid vaccin?

by Hannes Berg

Även om den värsta perioden verkar vara förbi, ska du naturligtvis ändå se upp när det gäller covid. Din hälsa är viktig och det kan leda till en allvarlig sjukdom om du inte tar hand om dig.

Vad får jag göra när jag fått mitt vaccin?

Precis som vid andra sjukdomar gäller att om man känner sig frisk, kan man träna efter covid vaccin. Dock skall du lyssna på det råd du får av den som ger dig injektionen. Vilka råd det är kan bero på vilket vaccin just du fått. Skulle du känna dig trött och febrig, bör du undvika att sporta. Samma sak gäller om du har ont i halsen eller hosta. Ta då en paus och ägna dig åt återhämtning. Självklart kan du kontakta 1177 vårdguiden om du skulle känna dig osäker. Samma regler gäller för barn och vuxna.

Träna efter vaccin covid 19 kan kännas lite konstigt eftersom du inte varit aktiv. Börja med en mjukstart och trappa sedan upp träningen. Skulle du känna besvär, så avvakta och se hur de utvecklar sig. Sök vård när det behövs.

Så håller jag mig frisk

Att träna är naturligtvis en viktig del för att hålla dig frisk. En promenad i skogen eller simma i en bassäng till exempel gör att vi stärker vår kropp och ökar immunförsvaret. Regelbunden träning skapar de bästa förutsättningarna för att undvika covid. En annan aspekt är förstås renligheten. God hygien minskar ansträngningen för vårt immunförsvar och vi får bättre chanser att hålla oss friska. Förtär du varierad kost och äter frukt och grönt bidrar även det till en bättre hälsa.

Vilken typ av träning du väljer efter covid är naturligtvis upp till dig. Huvudsaken är att du lyssnar på kroppens behov och signaler. Ont i halsen försvinner ibland av sig själv, men kan även vara ett tidigt tecken på en allvarligare åkomma. Skulle du känna feber och tränar ändå kan du bli riktigt dålig och behöva behandling. Det finns olika typer av feber och därför kan det vara bra med rådgivning så att du kan få rätt medicin.

Vid symtom

Om du känner dig sjuk ska du stanna hemma. Även om du fått vaccin ska detta följas. Du kan ju ha en vanlig förkylning och även den smittar. Därför är det bättre att du tar hand om dig och återgår till ditt arbete och träning när du känner dig frisk. Att du är sjuk betyder inte att du måste ligga ner. Självklart kan det vara nyttigt för dig att få frisk luft och röra på dig. Men en fysisk ansträngning bör du inte utsätta dig för.

Om du känner dig dålig kan du ringa 1177 eller kontakta en vårdcentral. De hjälper dig med råd om hur du ska behandla dina symtom. Vid värre åkommor eller om symtomen är allvarliga, bör du uppsöka läkare. Du ska alltid ringa först så och få en tid. På det sättet undviker du onödig väntan och risken att smitta andra i onödan. Det finns även jouröppna mottagningar som kan ta emot dig.

Related Posts