Hur mycket D vitamin per dag?

by Lea Skoglund
SUN1

Hur mycket D vitamin per dag behöver man mätt i ug (mikrogram)? Svaret är att det beror på vilken ålder man är i och hur mycket man exponeras för solen. Enligt Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga intag behöver man så här mycket vitamin D per dag:

  • Spädbarn och barn under 2 år – 10 ug
  • Barn och vuxen under 75 år – 10 ug
  • Vuxna med lite eller ingen solexponering – 20 ug
  • Vuxna över 75 år – 20 ug

Hur får man i sig D vitamin?

Man får främst i sig D vitamin från fet fisk som lax, sill och makrill. Mjölkprodukter och växtdrycker är berikade med D vitamin vilket gör också dessa till viktiga källor. Och så solen förstås.

Hur mycket D vitamin får man per dag av solen?

Hur många minuter man behöver exponeras av sol för att få i sig sitt dagliga behov av D vitamin varierar. En ljushyad person behöver få sol på armar och i ansikte i drygt en kvart sommartid i Sverige. För en mörkhyad person blir tiden längre då hen behöver mer UV-strålning för att bilda D vitamin. Mörk hud filtrerar nämligen bort mer UV-strålning än vad ljus hud gör.

Med sol avses dessutom sol under sommaren och riktig sol utomhus. Solarier innehåller nämligen en högre andel UVA-strålning än den naturliga solen. UVA- strålning är en typ av UV-strålning som inte bidrar till d-vitaminproduktion.

Vet du med dig att du inte får tillräckligt mycket sol så finns det receptfria tillskott att äta. Dessa kallas d-droppar och man får dem gratis till små barn via BVC. Hur mycket D vitamin man ska ta per dag av dessa tillskott framgår på förpackningen.

Related Posts