Hur mycket ska en valp gå upp i vikt per vecka

by Hannes Berg

I vissa veckor kan du märka att din lilla vän sprutar upp som ett ogräs, medan det andra gånger kan verka som om den inte växer alls. Så, hur mycket ska en valp faktiskt gå upp i vikt per vecka?

Hur Fullgör Man En Valps Växande Behov?

Typiskt sett, ska en valp gå upp i vikt med en takt som är beroende av dess ras och storlek som vuxen. Normalt sett kan det vara allt från 5% till 10% av sin kroppsvikt varje dag upp till två månaders ålder. Som hundägare är det bra att ha en referens om vad som är normalt och vad som inte är det, men var inte orolig om din valp inte går upp i vikt enligt schemat.

Ras Förväntad vikttillväxt per vecka Vuxenvikt
Små raser 150-200g 1-10kg
Medelstora raser 200-300g 10-25kg
Stora raser 400-500g 25-45kg
Jättestora raser 700-800g 45kg+

Växande valpar behöver balanserad kost

Det är inte bara hur mycket valpen växer utan också kvaliteten på tillväxten som är viktig. Ett bra tecken är att valpen växer i kroppstjocklek och längd och inte bara i vikt. För att uppnå detta, behöver valpar en diet som inkluderar balanserade nivåer av proteiner, fetter, kolhydrater, vitaminer och mineraler.

Din lokala veterinär kan ge dig råd om den bästa dieten för valpen baserat på dess ras, vikt och växande behov. Kom bara ihåg att alla valpar är unika och att det inte finns någon universell standard för hur snabbt din valp ska växa. Huvudsaken är att valpen är frisk, glad och full av energi.

Related Posts