Hur mycket vatten ska man dricka?

by Lea Skoglund
water

Vattnet är ett farligt gift, vilket omger Visby stift, skrev humoristen Falstaff Fakir redan i slutet av 1800-talet. Har han rätt? Att dricka havsvatten från Östersjön är naturligtvis inte tillrådligt. Det är ju både salt och innehåller på sommaren numera cyanobakterier. Men i övrigt har inte den gode Fakiren rätt. Hur mycket vatten ska man dricka? Om du är en frisk och vuxen person behöver du få i dig 2 till 3 liter vatten per dygn. Men du intar vätska även med din mat, som ju oftast innehåller vatten till 70 %. Varför ska du dricka vatten? Du behöver tillföra kroppen vatten med salter, men du ska inte dricka vatten hela tiden. Att ha med sig vattenflaska och hela tiden klunka i sig är inget som läkarvetenskapen rekommenderar.

Hur mycket vatten ska man dricka per dag?

En frisk och vuxen människa behöver dricka cirka 1,5 liter per dygn. Det vatten du dricker är naturligtvis inte kemiskt rent utan innehåller salter som kroppen behöver. Att dricka destillerat vatten är därför inte bra.Vad har vatten för funktion i kroppen? Vatten fungerar som ett lösningsmedel i kroppen. Vatten ser till att salter, proteiner och kolhydrater transporteras till rätt ställe.  

Hur mycket vatten ska man dricka i värmen?

När det är varmt ute svettas du och vätska lämnar kroppen. I sådana lägen kan du behöva dricka upp till 4 liter vatten om dagen. Hur känner jag igen att jag druckit för lite, frågar du kanske. Det märker du på din urin. Du kan kolla färgen på din urin. Om den är ljusgul är det inget problem.

Hur mycket vatten ska man dricka per dag – i vikt?

Naturen gör ibland livet lättare för oss. Vatten har volymvikten 1,0, dvs en liter vatten väger ett kilo. Om du inte har tillgång till ett volymmått, kan du mäta den volym vatten du tänker dricka på en hushållsvåg. 

Related Posts