Hur räknar man ut kvadratmeter?

by Lea Skoglund
SQMETER

Att kunna räkna ut en yta eller en area, tillhör algebrans ädla konst. Till att börja med kanske du tycker det är självklart. Du mäter bara upp ett rums längd och bredd i meter. Sedan multiplicerar du dessa två storheter. Då vet du hur stor den aktuella golvytan är.

Men alla rum är inte kvadratiska eller rektangulära. Hur räknar man ut kvadratmeter, om golvet i ett rum har en alkov eller ett burspråk till exempel?

Hur räknar man ut kvadratmeter på golv?

Du har ett stort rektangulärt rum som är fyra meter brett och sex meter långt. På ena kortsidan finns ett burspråk, som är två meter brett och format som en halvcirkel. Hur räknar man ut kvadratmeter i ett rum med en sådan utformning?

Den rektangulära delen beräknar du enkelt genom att multiplicera bredd och längd. För att beräkna burspråkets golvyta måste du använda den algebra du läste i skolan. Bredden på burspråket blir i detta konkreta fall lika med en cirkels diameter på två meter. En halv diameter ger dig cirkelns radie.

Du kommer väl ihåg formeln för att räkna ut arean på en cirkel, som är radien gånger radien multiplicerat med pi, dvs 3,14? Eftersom burspråket är format som en halvcirkel motsvarar golvytan en halv cirkelyta.

Hur räknar man ut kvadratmeter på golv med ett burspråk kan sammanfattas enligt följande:

  • Rektangulär yta: 4 meter x 6 meter = 24 kvadratmeter
  • Burspråkets yta: 1 meter x 1 meter x 3,14 x 0,5 = 1,57 kvadratmeter 
  • Total rumsyta: 25,57 kvadratmeter

Hur räknar man ut kvadratmeter på en vägg?

Du ska tapetsera väggen på kortsidan med burspråk. För att beräkna behovet av tapet måste du veta hur man räknar ut kvadratmeter på såväl en rak som en rund vägg. Den raka delen på din kortsida är två meter. Ditt rum har en takhöjd på hela tre meter. Den raka väggen har därmed en yta på sex kvadratmeter, eftersom du multiplicerar längd med höjd.

Att beräkna väggytan i burspråket kompliceras av att där finns ett fönster för ljusinsläpp längst upp. Spalten är en halv meter. Nu måste du beräkna omkretsen för en halv cirkel. En cirkels omkrets är lika med diametern gånger pi. Höjden på ditt burspråk är tvåochenhalv meter när man räknar bort fönstret. För att få burspråkets väggyta multiplicerar du omkretsen för en halvcirkel med takhöjden. Nu kan vi räkna ut väggytan på din kortsida med burspråk enligt följande:

  • Rak vägg: 2 meter x 3 meter =     6 kvadratmeter
  • Burspråk: 2 meter x 3,14 x 0,5 x 2,5 meter = 7,85 kvadratmeter 
  • Total väggyta: 13,85 kvadratmeter

Related Posts