Hur stort är Sverige ?

by Lea Skoglund
Vacation

För ett tag sedan myntades uttrycken “Svemester” och “Hemester”. Det innebär helt enkelt att man semestrar i Sverige och ganska nära hemmet. Men när du byter Mallorca mot Sverigesemester kanske du ställer dig frågan “hur stort är Sverige”?  Det beror ju lite på hur man menar, om man ska vara petnoga. Sverige är 1 571 930 meter långt. Eller 157 mil. Det innebär att det skulle ta ungefär tjugo timmar med bil att åka från Ystad till Kiruna. Eller nittiofyra timmar att cykla, om du föredrar det. Betänk även att Sverige inte tar slut vid Kiruna, utan fortsätter uppåt. 

Om du istället börjar i Ystad och cyklar nedåt i 157 mil hamnar du en bra bit in i Tyskland. Ännu längre ner i Europa om du färdas vattenvägen, men det gör man ju sällan med cykel. 

Hur stort är Sverige till ytan? 

Om du istället funderar på Sveriges totala yta, eller hur stort är Sverige i kvadratkilometer, är svaret annorlunda. Sveriges yta är hela 450 295 kvadratkilometer, vilket gör att ditt avlånga land hamnar på plats 56 på Wikipedias lista efter länders yta. På plats nummer ett ligger Ryssland. Tänk på att svaret kan skilja sig något åt, beroende på källa. Vissa räknar bara fastland, medan andra även räknar öar och sjöar. Det är lite knepigt att beräkna ett lands yta. 
Om du är sugen på Svemester kanske du undrar “hur stort är Spanien jämfört med Sverige”? Relevant fråga, om du bytt solsemester i Spanien mot husvagnssemester i Sverige. På ovan nämnda lista ligger Spanien på plats 52, med sina 505 370 kvadratkilometer. Spanien är alltså 55075 kvadratkilometer större än Sverige. Spanien har inte bara större yta, utan även fler soltimmar och mer paella per kvadratkilometer. Något värt att ta i beaktande.

Related Posts