Tony Olsson – en kriminell under omvandling

by Lea Skoglund
MURDER1

Kriminaliteten i Sverige tycks på något sätt ha ändrat karaktär under de senaste åren. I dag upprörs vi över att olika gängmedlemmar skjuter ihjäl varandra. Tidigare blev oftast helt oskyldiga människor offer för våldshandlingar. En som mördat helt oskyldiga människor är Tony Olsson.

Några snabbfakta om Tony Olsson

Född1972
DomarMord, försök till mord och grovt rån
StraffLivstids fängelse
Politisk åsiktTidigare distriktsledare för Nynazistiska Riksfronten i Örebro

Tony Olsson – uppväxt

Uppväxtförhållandena för Tony Olsson har varit långt ifrån idealiska. Endast några månader efter sin födelse skilde sig föräldrarna. Under sin uppväxt flyttades han mellan olika hemförhållanden. Hans mamma träffade efter ett tag en ny man och familjen flyttade till en gård i Örebrotrakten. Redan som trettonåring började han sin brottsliga bana med bilstölder, inbrott, förfalskning av sedlar och vapenförsäljning.

Några punkter i hans karriär:

  • Dömd till fängelse för stöld år 1991 
  • Vid sin första permission begick han brott och fick påbackning på straffet
  • I fängelset ansluter han sig till en nazistisk organisation
  • Anlitad som lönnmördare år 1995 och dömd till sex års fängelse för stämpling till mord och rån
  • Vid permission från fängelset rånade han tillsammans med två kumpaner en bank i Kisa och därefter sköts två polismän ihjäl i Malexander
  • Dömd år 2000 till livstids fängelse för mord, mordförsök och grovt rån

Rymning från Hallanstalten

Under sommaren 2004 gjorde Tony Olsson, tillsammans med tre andra fångar, ett försök till rymning. Försöket lyckades bra till att börja med. Tony Olsson hade kunnat muta en vakt till att låta en dörr stå upplåst. Olsson tog sig ut och med hjälp av skjutvapen kunde han frita sina kompisar.

Fritagningen uppmärksammades givetvis omedelbart av media och vår allvetare och kriminalexpert, Leif GW Persson, gjorde förutsägelserna att de fyra kumpanerna snart skulle vara infångade. Han menade att flyktplanen inte var särskilt välplanerad och att Tony Olsson var korttänkt men lång och stor samt lätt att känna igen.

Redan efter två dagar var samtliga rymlingar infångade. Enligt Tony Olsson var flyktplanen att de skulle ligga och trycka i skogen tills polisens sökarbete hade mattats av. Sedan skulle rymlingarna bli upphämtade och slutligen hamna i Tyskland för att därefter ta sig till Argentina eller Brasilien. Olssons försök till rymning gav eko i hela landet. Hur kunde en livstidsfånge muta en vakt och varifrån kom vapnen? Vi får utgå ifrån att Kriminalvården stramat åt reglerna.

Tony Olsson frälst under sitt förvar på fängelse

Idag avtjänar Tony Olsson sitt straff på Kumlaanstalten. Han är samtidigt inskriven på Högskolan i Gävle, där han läser historia. Möjligen har han läst om nazismens uppgång och fall och kommit på bättre tankar. Han uppges nämligen ha lämnat naziströrelsen år 2000. Han uppger sig också ha blivit frälst. Tony har dessutom gift sig. Hans fru, som är sju år yngre än honom, sägs vara socionom och uppges ha lett in Tony på den smala vägen.

Tony Olssons tid i fängelse börjar ta slut. De tre dömda för Malexandermorden överklagade sina domar år 2018. Liksom många andra har han ansökt om att få ett tidsbestämt straff utmätt. Om han fortsätter att sköta sig exemplariskt kommer han att bli frigiven under 2023. Att han ska bli frigiven upprör av förklarliga skäl många, inte minst de som fick sina släktingar mördade i Malexander.

Tony Olssons författarskap startade med Chockvågor

Under sin tid i fängelse har Tony Olsson haft tid att skriva tre böcker med följande titlar:

  • Chockvågor
  • Utbrytare – Så lyckades Sveriges mest kända fångar fly
  • Ondskans hus: den sjunde kretsen

Det är lätt att falla för frestelsen att raljera över och fördöma kriminella människor som utfört brutala mord. Morden i Malexander fick stor medial uppmärksamhet. Målsägare fick vittna och menade att mördarna skulle låsas in för evigt och att nycklarna borde slängas i sjön. Vi kan förstå sådana förtvivlade uttalanden. Men rättsväsendet fungerar inte på det sättet. Enligt lagen har en brottsling rätt till bot och bättring. En fånge har till och med rätt att träffa en flickvän på fängelset och vigas av en fängelsepräst.

Kan vi lära oss något genom att läsa Tony Olssons böcker? Förutsatt att de inte förhärligar kriminalitet, kan vi kanske få förståelse för hur en ung person kan komma snett redan i början av livet. I Tony Olssons fall började brottets bana med att han stal från sin egen mor.

Related Posts