Deklaration – Allt inför nästa år

by Hannes Berg

Den som är bosatt i Sverige och tjänar pengar i landet behöver också betala skatt om lön eller pension är mer än 20 135 kronor per år. För att skatteuträkningen ska bli rätt behöver Skatteverket underlag för sin skatteberäkning och det underlaget får de genom din deklaration.

Även du som bara varit bosatta i landet under en viss tid av året behöver deklarera och betala skatt under vissa omständigheter. Till exempel om du tjänar mer än 100 kronor eller säljer av aktier du har hos Avanza eller en annan aktör och går med mer än 200 kronor i kapitalvinst. Det gäller också om du är aktiv på någon plattform som handlar med kryptovaluta.

Deklarationen är Skatteverkets underlag med dina redovisade inkomster. Men den innehåller också andra nödvändiga uppgifter om skatteavdrag och liknande och det som lägger grund för uträkningen om hur mycket skatt du är skyldig att betala för inkomståret som gått. För det här årets inkomster ska du alltså deklarera under våren 2023.

Du kan sedan en tid lämna in din deklaration skatteverket.se och identifiera dig med ditt BankID.

Skatteverket sedan 2004

Innan 2004 var det den lokala skattemyndigheten som tillsammans med Riksskatteverket hade hand om skattetekniska frågor. Men myndigheten blev den 1 januari 2004 centraliserad och blev en egen självständig myndighet som har hand om bland annat:

  • ID-kort för de som är folkbokförda och har svenskt personnummer
  • Sammanställningen av offentlighetens finanser
  • Deklarationer som lämnas in för ett dödsbo
  • Skatter för hela landets näringsverksamhet
  • Fastställande av moms och punktskatter
  • Arbetsgivaravgifter och sociala avgifter
  • Ansökningar om namnändring
  • Äktenskapsregistret
  • Folkbokföringen

Det är också Skatteverket som eventuellt anmäler och själva utreder misstankar om skattebrott eller den nya rubriceringen folkbokföringsbrott. Men de ska också hjälpa invånare som har problem med olika skattetekniska frågor. Till exempel om du har rätt till olika skatteavdrag och i så fall också hur mycket.

Det är Skatteverkets ansvar att du inte betalar fel skatter i förhållande till det du är skyldig. Om du betalar in för mycket, måste de betala tillbaka till dig, på samma sätt som du behöver betala extra om du har betalat för lite.

Får du en deklarationsblankett av Skatteverket beror det på att du ska deklarera, sedan spelar det ingen roll om du får den i postlådan som ett brev, eller till en digital brevlåda. I vissa fall måste du också deklarera även om du inte får någon blankett.

Om du tror eller misstänker att du är skyldig att betala skatt och deklarera är det bra om du kontaktar Skatteverket för att få klarhet i din skatteskyldighet.

Viktiga datum när det gäller din deklaration

  • Ska du använda den digitala brevlådan Kivra, finns det en sista anmälningsdag för att få deklarationen dit.
  • Har du en digital brevlåda ska du få din deklaration under mars.
  • Med BankID eller annan e-legitimation kan du logga in på skatteverket.se efter mitten av mars för att gå igenom deklarationen.
  • Under den tredje veckan går det att börja deklarera på Skatteverkets hemsida.
  • Skatteverket skickar ut deklarationerna med vanlig post mellan mitten av mars och mitten av april.
  • Innan sista dagen i mars måste du ha godkänt din deklaration för att kunna få din skatteåterbäring redan i april.
  • Den 2 maj var sista dagen för 2022 att lämna in deklarationen för 2021.

Möjlighet rätta till din felaktiga deklaration

Det är lätt att göra fel och ingen är perfekt. Skulle det vara så att du upptäcker att du skulle ha lämnat en felaktig deklaration kan du begära att få rätta till det. Du har upp till sex år på dig att själv korrigera eventuella fel med din deklaration, så deklarationen fram från 2018 kan du fortfarande rätta ända fram till 2024.

Skulle du däremot istället medvetet undanhålla uppgifter om inkomster och de skatter du ska betala kan du bli anmäld, utredd och till och med åtalad för skattebrott. Blir du dömd kan det ge fängelse och som företagare kan du få ett så kallat näringsförbud som hindrar dig från att äga och leda företag.

Vad är bra att tänka på när du deklarerar?

Förutom schablon- och grundavdragen finns det en del andra avdrag du har rätt att göra när du deklarerar. Ett skatteavdrag minskar den beskattningsbara inkomsten för året. För att du ska kunna göra ett avdrag behöver kostnaden vara nödvändig för att du ska kunna utföra ditt arbete.

Det kan till exempel vara:

  • De arbetsredskap du behöver för att kunna arbeta (Avskrivningsregler finns).
  • De arbetskläder du måste ha, men bekostar på egen hand.
  • Kostnader för parkering i anslutning till arbetsplatsen.
  • Om du har ett rum i hemmet där du bara arbetar.
  • Reseavdrag till och från ett arbete med egen bil.
  • Nödvändiga fordon som du behöver i arbetet
  • När du hyr ett kontor eller verkstadslokaler.

Avdrag för nödvändiga resor

På skatteverket.se kan du hitta uppdaterad information som förklarar vad som gäller för att ansöka om reseavdrag. Du får nämligen göra avdrag för resor du gör i eget fordon, om det är nödvändigt för att kunna utföra ditt arbete.

Grundavdraget är 18:50/mil, men det är viktigt att föra en ordentlig och verifierbar körjournal. Då är det lätt för både dig själv och Skatteverket att kontrollräkna så att inte avdraget blir fel i avdraget.

Hur du deklarerar som företagare

Att vara egenföretagare är en synonym till att driva en enskild firma. Den ska du deklarera i NE-bilagan du får i ditt utskick inför att du ska deklarera. Dessutom måste du som företagare göra en momsdeklaration och vissa företagsformer kräver också ett bokslut.

Har du ett eget företag och behöver hjälp för att veta hur du ska deklarera den kan du titta på något av skatteverkets webbinarier som kan ge dig hjälp med det som rör din deklaration.

Deklarera för hobbyvinster

En sak du måste vara noga med är att deklarera om du har en hobby som du tjänar pengar på. Det kan vara allt från att måla till att köra folkrace. Om du under ett år betalar mindre för att utöva din hobby än du får av den, räknas det som en beskattningsbar vinst och du behöver deklarera.

Kostar din hobby mer än du får in går den med förlust och du behöver inte deklarera för den som du måste för en näringsverksamhet. Däremot är det ingen redovisningsplikt för hobbyutövare på det sätt som gäller för företagare. En hobbyutövare kan heller inte få avdrag på skatten för eventuella förluster och liknande.

Vad är en hobby?

En hobby är en verksamhet som inte är ditt huvudsakliga arbete. Är den det så ska du registrera dig som företagare istället.

Du kan få skatteåterbäring

Normalt betalar Skatteverket ut din återbäring av skatt under april eller juni. Men bara under förutsättning att kan logga in och godkänna deklarationen digitalt, utan ändringar samt att den blivit godkänd. Om allt är i sin ordning, brukar du kunna få dina pengar redan i slutet av april.

Det kan till exempel göra det enklare att komma iväg på semestern om du får tillbaka på skatten istället för att betala restskatt.Du kan få reda på om du kan förvänta dig återbäring eller kvarskatt genom att logga in på Skatteverket och titta i din skatteuträkning. Kom bara ihåg att den är preliminär tills dess att din slutliga skatt har blivit beslutad.

Betala restskatt

Det händer att skatten som blir dragen från dina inkomster är för låg, vilket innebär ett beslut om kvarskatt, alltså att du ska göra extra inbetalning av skatt som du egentligen skulle ha betalat under året. De pengarna ska du då ha betalat till ditt skattekonto innan sista förfallodag om du inte får beviljat uppskov innan sista dag för skattebetalningen.

En sak du själv kan göra för att slippa obehagliga överraskningar med skatten, är att på eget bevåg betala in extra pengar till ditt skattekonto. De pengarna du har på skattekontot ger dig också ränta, så det går att se det som en form av sparande fram till skatten ska bli betald.

Related Posts