Får man bygga attefallshus på 2 våningar?

by Lea Skoglund
Nyckel till ett attefallshus

För många är drömmen om ett eget hus stark, men kanske inte möjligheterna eller behoven som finns för ett stort hus. I Sverige har vi möjligheten att bygga mindre hus på vår tomt, utan att behöva söka bygglov, tack vare reglerna kring attefallshus. Men hur pass stort får ett attefallshus vara, och framförallt, får man bygga ett attefallshus på 2 våningar? Låt oss dyka ner i detta ämne och avslöja alla detaljer kring reglerna och möjligheterna för attefallshus i två våningar.

Vad är ett attefallshus?

Attefallshus är mindre komplementbostäder som får uppföras på en tomt där det redan finns ett huvudbyggnad. Dessa småhus får vara max 30 kvadratmeter i byggyta och får inte vara högre än 4 meter från mark till nock. Namnet kommer från den dåvarande bostadsministern Stefan Attefall, som introducerade möjligheten år 2014.

Attefallshus regler – vad säger lagen?

Enligt lagstiftningen får ett attefallshus vara upp till 30 kvadratmeter i byggyta. När det gäller höjden, får huset inte vara högre än 4 meter från mark till nock. Detta gör att möjligheten till att bygga ett traditionellt tvåvåningshus begränsas. Dock kan du med rätt design och planlösning skapa en loftlösning inom dessa regler.

SpecifikationMaxvärde
Byggyta30 kvm
Höjd4 meter

Kreativa lösningar: sutteränghus och loft

Om drömmen om ett tvåvåningshus lever kvar, finns det andra kreativa lösningar som kan vara värt att undersöka. Ett alternativ är att bygga ett sutteränghus. Ett sutteränghus är ett hus som är byggt i en sluttning, vilket kan ge extra utrymme på nedre plan, trots att huset i teknisk mening bara har en våning.

En annan möjlighet är att inreda ett loft inom det tillåtna måttet på 4 meter från mark till nock. Ett loft kan skapa ytterligare utrymme för förvaring eller kanske till och med ett extra sovrum.

Storlekar och användningsområden

De populära storlekarna för attefallshus varierar, men ligger oftast mellan 20 och 30 kvadratmeter. Inom dessa ramar kan man skapa många olika typer av utrymmen:

  • Kontor: Ett perfekt utrymme för dig som arbetar hemifrån.
  • Gäststuga: Ett mysigt utrymme för övernattande gäster.
  • Ateljé: För den kreativa själen som behöver utrymme att utöva sin konst.
  • Fritidshus: En liten tillflyktsort från vardagens stress.

Byggprocessen

Att bygga ett attefallshus kan vara ett stort projekt, även om huset i sig är litet. Det är viktigt att noggrant planera processen, från att välja rätt plats på tomten, till att säkerställa att alla regler och bestämmelser följs. På attefallshus.online kan du hitta mycket användbar information och resurser som kan hjälpa dig genom hela processen.

Slutsats

Att bygga ett traditionellt attefallshus på två våningar är inte möjligt enligt de nuvarande reglerna. Dock finns det kreativa lösningar som sutteränghus eller att inreda ett loft som kan hjälpa dig att maximera utrymmet inom de tillåtna gränserna. Med rätt planering och design kan drömmen om ett extra hus på tomten bli verklighet.

Related Posts