Vattenfall i Sverige

by Hannes Berg

Visste du att du inte behöver åka till Nordnorge eller till djupaste djungeln för att se fantastiska vattenfall.

I Sverige finns flera riktigt storslagna fall att titta på för den som vill njuta av detta fantastiska naturfenomen.

Läs vidare och lär dig allt om vattenfall i Sverige!

Vi har listat de sju vackraste vattenfallen i landet

1. Njupeskär

Njupeskär är Sveriges högsta vattenfall och är 93 meter högt. Vattenfallet ligger i nationalparken Fulufjället och det är ett lättåtkomligt vattenfall speciellt på sommaren. Det finns till och med en vandringsled fram till fallet, om du istället vill ta en resa till vattenfallet vintertid är det isklättring på vattenfallet som lockar många klättrare.

2. Tännforsen

Sveriges största vattenfall är Tännforsen med sina 60 meter i bredd och 38 meter högt. En riktigt mäktig syn och ett lika mäktigt ljud och det är inte så konstigt med tanke på att det är 400 kubikmeter vatten som kommer störtande från vattenfallet.

3. Fettjeåfallet

Mitt i den Jämtländska skogen hittar man Fettjeåfallet. Det är vackert som en saga med sina 60 meter som faller ner i två etapper och avslutas ner i en lagun. Det finns en parkering två kilometer ifrån vattenfallet resten får du vandra och det är rejält stenigt på sina ställen.

4. Älgafallet

Älgfallet ligger precis på gränsen mellan Sverige och Norge i de Bohuslänska skogarna. Vattenfallet har en höjd på 46 meter störst mängd vatten finns på vår och höst och då blir älgfallet som allra mäktigast. Givetvis är även fallet oerhört vackert även sommartid.

5. Hällingsåfallet

Det här vackra vattenfallet har en riktig sagan om ringen vy med sitt dimmiga och långa vattenfyllda ravinen. Vattenfallet är 43 meter högt och det enda som krävs för att få se detta underverk är en promenad på 2 kilometer från parkeringen.

6. Ristafallet

2 mil öster om Åre nedströms från Tännforsen hittar du Ristafallet. Fallet är betydligt lägre än Tännforsen men betydligt bredare med sina nära 50 meters bredd. Dessutom är fallet avdelat i mitten av en holme. Du kommer lätt till fallet via den närliggande parkeringen.

7. Modusfallet

För att nå det vackra Modusfallet krävs en längre vandring på hela 9 kilometer. Stigen är lätt att vandra på och det finns flera olika rastplatser på vägen. Fallet ligger i nationalparken Muddus. Här finns också flera vackra vandringsleder.

Sverige högsta vattenfall

Njupeskärs vattenfall är det högsta vattenfallet i Sverige med sina 93 meter och en fri fallhöjd på 70 meter. Under flera årtusenden har vattnet mejslat en stor klyfta för vattenfallet. Njupeskärs fallet ligger i Fulufjällets nationalpark. Området är nästintill helt orört och fallet ligger i södra delen av fjällkedjan. Njupeskärs vattenfall är det mest besökta fallet av turister.

Vattenfall i Sverige karta

När du kollar en karta kommer du att hitta flera vattenfall på flera ställen i hela Sverige. Som till exempel:

 • Stora falla i Värmland
 • Vattenfall Östersund
 • Högsta vattenfall Sverige – Njupesskärs fallet
 • Lindefallet vattenfall
 • Största vattenfall Sverige – Tännforsen i Åre
 • Vattenfall Värmland – Digerfallet, Brattfallet och Fämtfallet
 • Vattenfall nordvästra Jämtland – Hällingsåfallet
 • Vattenfall Västra Götaland – Trollhättefallen, Älgafallen och Silverfallen
 • Vattenfall Funäsdalen – Anderssjöåfallet
 • Vattenfall Göteborg – Byklavsfallet, Skäktefallet och vattenfallet vid Vallerån.

Forsar i Sverige

När det kommer till forsar är det populäraste resmålet helt klart Storforsen i Norrbotten. Det är en del av Pite älv som aldrig någonsin fryser oavsett hur många minusgrader det blir.

Andra forsar som är populära resmål är:

 • Trappstegsforsen som går längst med vildmarksvägen. Den ligger 5 kilometer söder om Saxnäs precis intill vägen. Forsen är formad precis som en trappa därav namnet.
 • Vindelälven som ligger centralt i staden Vindeln i Västerbotten. Älven är biflöde till Umeälven och är Sveriges största biflod.
 • Tännforsen är den fors där det verkligen sker förändringar de olika årstiderna. Kontrasterna är riktigt imponerande eftersom det är rejäla mängder vatten i rörelse på sommaren. På vintern är istället största delen av forsen frusen och bildar gigantiska istappar och ett vackert vinterlandskap.

Vattenfall i nordvästra Jämtland

Tännforsen är Jämtlands mäktigaste vattenfall. Forsen ligger 22 kilometer utanför Åre. Forsen är så stor så den kan betraktas från minst tre olika ställen. Dessutom finns det riktigt bra rastplatser och parkeringar och bänkar och bord om man vill ta med sig något att äta.

Hällingsåfallet är stället som påminner om en riktigt härlig dröm är det solsken på platsen bildas det nästa alltid en regnbåge vid vattenfallet. Hällingsåfallet ligger nära den norska gränsen. Även detta fall går att se från flera ställen och här kommer du riktigt nära. Det finns också en fem kilometer vandringstur som påbörjas vid parkeringen vid Hällingarna och Hällingsån.

Stora Sjöfallet vattenfall

Mitt i lappländska vildmarken hittar du Stora Sjöfallet som ligger i nationalparken Stuor Muorkke. Det är en nationalpark med väldigt mixad natur. Det finns djupa dalar, mäktiga fjällryggar, glaciärer, toppar och högslätter. Eftersom vädret kan ändras sig snabbt på fjällen så är det viktigt att du tänker på att ta med rätt utrustning och kläder.

Related Posts