Kim Källström – med klockrent tillslag

by Lea Skoglund
SOCCERR

Fotboll kallas ibland för “det gröna fältets schack”. Då behövs spelare med strategisk blick och med passningsskicklighet. Sådana spelare växer inte på träd och det går inte alltid att träna sig till. Det krävs helt enkelt en medfödd talang och det är något som utpräglat Kim Källström.

Några fakta om Kim Källström

Födelseår1982
Plats på planMittfältsspelare
KlubbarHäcken, Djurgården, Rennes, Lyon, Spartak, Arsenal och Grasshoppers
Längd185 centimeter
Sysselsättning idagKommentator på TV

Kim Källström – en spelare med utstrålning

Den som följt Kim Källströms karriär har haft glädjen att uppleva en spelare som inte bara kan uppträda på planen. Kim har alltid uppträtt som en klok och mogen ung man utanför planen. Vid intervjuer har vi sluppit att höra de sedvanliga klyschorna åtföljda av insprängda svordomar. Istället har vi fått lyssna på en charmig person med karisma. Visst har han haft temperament på planen och säkert har någon domare råkat illa ut. Men omdömet har aldrig sviktat och idag kan vi lyssna på honom när han kommenterar fotboll på TV.

Kim Källström – med blick för spelet

Fotbollsälskare gillar spelare som kan slå en passning på 30 meter med precision. Kim Källström hade den förmågan. Med ett klockrent tillslag med sin vänsterfot kunde han slå långa passningar men också inlägg vid fasta situationer. Ett märkligt och oförklarat faktum är att många vänsterfotade spelare genom tiderna varit hårdskjutande med precision. Låt oss tänka på spelare som Diego Maradona och Ferenc Puskas och vi blir tårögda av kärlek till makalösa spelare.

Vid fasta situationer som frisparkar, hörnor och straffar, fick ofta Kim Källströms vänsterfot rycka ut. Skruvade hörnor och frisparkar blir alltid svåra för målvakt och utespelare att försvara. I svenska landslaget var Kim oftast förutbestämd som straffläggare. Men en gång missade han. Kim var på väg att lägga upp bollen på straffpunkten, när Zlatan Ibrahimovic plötsligt tog bollen ifrån honom och själv slog den i mål. Kim blev säkert förbannad men som den gentleman han var tog han händelsen med ett upphöjt lugn. Straffmålet hade heller ingen som helst betydelse eftersom Sverige redan ledde med flera mål.

En lång fotbollskarriär

Kim Källström är född i Sandviken, men redan i hans tidiga år flyttade familjen till Partille. Där spelade han knattefotboll och kom senare att spela för BK Häcken. Hans medfödda talang för fotboll kanske förklaras av att hans pappa hade varit aktiv fotbollsspelare i just Häcken. Kims första match i Allsvenskan ägde rum år 2000 och skedde mot lokalkonkurrenten IFK Göteborg. Matchen förlorades med 3 – 1, men Kim gjorde Häckens mål.

Storklubbar lockade den unge Kim Källström och år 2002 blev Kim klar för Djurgården. Under åren 2002/03 hade Djurgårdens IF en ny storhetsperiod och vann Allsvenskan två år i rad. Kim Källström var en av lagets förgrundsfigurer med nummer 16 på ryggen. År 2002 blev han för övrigt, av Stockholms kommun, utsedd till “Månadens stockholmare”. Vilket öde för en Göteborgare!

Kim har också varit med i landslaget vid följande EM- och VM-turneringar:

  • EM 2004 – en match från början
  • VM 2006 – in från start i tre matcher
  • EM 2008 – avbytare i två matcher
  • EM 2012 – tre gruppspelsmatcher
  • EM 2016 – tre gruppspelsmatcher

Kim Källström som utlandsproffs

Efter framgångarna med Djurgården, och efter spel i landslaget, blev det naturligt med en proffskarriär utomlands. Första stoppet blev det franska laget Rennes, där han spelade i fyra år. Därefter värvades han till det franska storlaget Olympique Lyonnais. Efter en match för Lyon i Köpenhamn blev han intervjuad på danska. Kim förstod ingenting på det språket och fick utstå en del tråkningar. Den franska perioden får betraktas som Kim Källströms storhetstid. Därefter spelade han i flera lag under korta perioder fram till att han avslutade sin fotbollsbana år 2016. I slutet av sin karriär råkade han ut för flera skador och drabbades bland annat av ryggproblem.

Han var då 34 år, men vi som älskar fotboll tyckte att han slutade lite väl ung. Livet består dock av annat än fotboll och Kim har både fru och barn. Ett av hans motiv till att sluta var att det nu var dags för honom att stötta frun Erica Källström, som är en välutbildad kvinna men som fått stå tillbaka för Kim under hans karriär. I något sammanhang har han berättat att han knappt hann i tid till hennes doktorspromovering. Idag kan vi följa Kim i media på olika sätt och bland annat “Kim Källström wiki”, ger besked om hans olika förehavanden.

Related Posts