Uppsving för 70-talets varma mackor i ugn när matpriserna skenar

by Lea Skoglund

Varma mackor i ugn var en populär maträtt på 70-talet som nu verkar få ett uppsving när matpriserna skenar. Det är billigt, går snabbt att laga och finns många sätt att variera på. Passar perfekt som brunch, lunch, middag, tilltugg eller kvällsfika.

Snabbfakta om varma mackor i ugn

BrödFormbröd, surdegsbröd eller lantbröd
Vanliga påläggOst, skinka, tomat
Temperatur på ugnen 200 grader 
Gräddningstid10 minuter

Tillfällena är många för goda varma mackor i ugn

Pizzamackor, grillmackor, klämmackor – kärt barn har många namn, men det vanligaste namnet är ”varma mackor i ugn”.

Varma mackor i ugn blev väldigt populärt under 70-talet som den tidens fredagsmys. Idag skulle nog varannan svensk skriva under på att tacos hör till fredagsmys och soffmiddag framför TV:n. Men varför inte göra som många andra redan har gjort nu under inflationen och de höga matpriserna: liva upp den klassiska ugnsmackan istället!

En varm macka i ugn är aldrig fel

Det krävs inte så mycket planering när man ska göra varma mackor. Ofta har man redan många av ingredienserna hemma och kan spontant slänga ihop en varm macka i ugn när man känner sig sugen. Man kan exempelvis ha varma mackor i ugn med en sallat till som vardagslunch för den som jobbar hemifrån. Det är också en vanlig bakis-brunch på helgen efter en sen utekväll, och dessutom billigare än pizza!

Varma mackor i ugn fungerar även utmärkt som ett lyxigare sopptillbehör när man vill göra en vanlig mörk novemberkväll lite festligare. Apropå fest: det är supergott att göra snittar av varma mackor och servera som tilltugg på partyt. Snittarna passar till både vin och öl.

Låt barnen bestämma pålägg

Varma mackor i ugn är roligt att göra tillsammans med barnen eftersom de kan vara med och bestämma vad de vill ha på sina egna grillmackor. Perfekt kvalitetstid med barnen. Och när barnen blir lite större: låt dem bjuda familjen på varma mackor som de fått göra alldeles själva – det finns enkla recept som barn klarar av. Vilken 10-åring som helst skulle växa enormt av en sådan uppgift. Men glöm inte att assistera vid ugnen så att inga olyckor sker!

Klassiskt recept på varma mackor i ugn

Vi börjar med ett klassiskt recept för fyra personer. Receptet kan varieras i oändlighet. Längre ner hittar du tips på hur du kan göra mackan lyxigare, dubbel, vegetarisk, eller helt enkelt anpassa den mer efter din smak.

Ingredienser 

  • 8 skivor formbröd
  • Olivolja
  • Tomatpuré
  • Ost
  • 8 skivor skinka
  • 1–2 tomater
  • Senap
  • Salt & peppar
  • Oregano

Tillagning 

Sätt ugnen på 200°C.

Lägg ut brödskivorna på en ugnsplåt och ringla lite olivolja över dem. Bre därefter ett tunt lager tomatpuré på brödskivorna. Lägg på en skiva skinka på varje brödskiva och smeta ut en liten klick senap på skinkan. Skiva tomat tunt och lägg en skiva ovanpå skinkan. Riv eller hyvla ost och lägg på. Snåla inte med osten! Salta och peppra.

Grädda mackorna i ugn i cirka 10 minuter. Smula oregano över de nygräddade mackorna. De blir godast om du serverar dem direkt när de kommer ut ur ugnen.

Våga variera det receptet för att hitta din favorit 

Det finns många sätt att variera grillmackor på, och precis som med pizza så kommer du snart att hitta dina favoritkombinationer av pålägg.

Tänk på att även brödet går att variera. I receptet ovan används formbröd, men självklart kan du använda exempelvis surdegsbröd eller grovt lantbröd.

Lyxigare variant med kantareller

Vill du ha en lyxigare variant av varma mackor så kan du göra en kantarellstuvning som du lägger på brödet och toppar med riven västerbottenost. En enkel kantarellstuvning gör du genom att steka svamp och lök i smör, salta och peppra, och därefter strö över mjöl och tillsätta grädde under omrörning.

Dubbla mackor

Vill du hellre göra dina varma mackor i en smörgåsgrill eller ett våffeljärn, istället för ugnen, så går det bra. Då tar du helt enkelt en extra brödskiva och lägger på så att mackan blir dubbel. Du kan bre brödet med smör på utsidan så att mackan får en krispigt grillad yta.

Vegetariska och veganska varma mackor i ugn

En god vegetarisk variant gör du till exempel med mozzarella, svamp och soltorkade tomater.

Det går såklart att få den helt vegansk också om du använder mjölkfritt smör och veganska pålägg. Det finns till och med vegansk “ost” som liknar mozzarella.

Andra goda tips

  • Köttfärssås och hackad rödlök
  • Banan och curry
  • Svarta bönor, majs & tacokrydda
  • Skinka och ananasring
  • Löksill, tomat & ost

Related Posts