Topp 3 storstäder att besöka i vinter

by Hannes Berg

Vintern i Sverige har mycket att erbjuda när det kommer till äventyr, underhållning och destinationer. Vi har många restauranter som är värda att testa, museum som bör besökas och en rik historia att ta del av. Men trots allt detta kan man ibland vilja ta sig utanför landets gränser och ta del av en helt annan kultur. Om det är storstäder man är ute efter finns det många spännande alternativ. Europa har mycket att erbjuda och man behöver inte åka långt för att få dels mildare klimat och billigare råvaror. Om det är storstäder man är ute efter finns det många spännande alternativ. 

Prag: Världens vackraste stad

Prag är Tjeckians huvudstad och en stad som många förälskar i redan vid första anblick. Prag är nämligen en mycket vacker stad som närmast sväller över med historia, arkitektur och charmiga detaljer. Staden erbjuder allt från klassiska ölhak, traditionella restauranter och  klubbar till moderna vinbarer och gallerier.

I stadens hjärta hittar på gamla stan som är välbevarad till perfektion. En optimal plats att gå vilse på. Med alla sina små gränder och smågator kan man nästan likna området med en labyrint. Även om utbudet av restauranter och barer har utvecklats kan turister fortfarande avnjuta en traditionell tjeckisk öl och måltid medan man tar en paus från shoppandet i genuina tjeckiska butiker.

Förutom att gå i gamla stan är det ett måste när man är i Prag att dricka deras lokala öl. Många ställen erbjuder ölprovningar och det finns garanterad en smak för alla. Jämför man med Sverige är priserna mycket billiga och många åker därför till denna destination på möhippor och svensexor.

Porto: Den prisvärda charmören

När man tänker på Portugal så tänker många direkt på Lissabon, Portugals färgstarka huvudstad, men det finns en annan stad som inte längre bör stå i huvudstadens skugga – nämligen den 2000 år gamla, UNESCO skyddade staden Porto. Denna gamla handelsstad som är Portugals näst största stad och är fyllt med historia, förföriska broar och fantastiska byggnader.

Port har mycket att erbjuda när det kommer till mat, vin och små bodegor på torg. Många av husen är täckta av färgrikt kakel och den karaktäristiska arkitekturen går inte att ta miste på. Överallt går det att få ett otroligt glas vin med goda snacks och smårätter. Dessutom har Porto ett rikt nattliv för den festglade. Staden myllrar att stimmiga barer och restauranter samt klubbar som är öppna till tidig morgon.

Restiden till Porto är 4 timmar med flyg om man flyger direkt. Detta kan kännas relativt långt och då kan det vara klokt att resa med ett flygbolag som erbjuder wifi på planet för att exempelvis underhålla sig med nn av de mer omtalade plattformarna på nätet nämligen casino Betinia för betting och liknande.

 

Bordeaux – Den anrika vinstaden

Låt inte Paris vara din enda referens när det kommer till Frankrike, landet har så mycket mer att erbjuda.

Staden Bordeaux är mest känt för sitt vin och är landets största vinregion som producerar ett att av världens mest kända viner. Området drar in cirka 14 miljarder euro per år tack vare sin vinproduktion vilket även gör regionen till en av de mest vinproducerande regionerna i världen. Men det finns mer i regionen att ta del av!

Arkitektur har en starkt dragande effekt för omvärlden och det finns mycket att se om man är intresserad av historia och vackra byggnader. Även restaurangutbudet i regionen är imponerande och kvaliteten är generellt mycket hög. Det finns även otroliga matmarknader där man kan båda köpa hem godsaker som ostar, fisk och frukt samt slå sig ned och avnjuta en magiskt tillagad lunch gjord på landets bästa råvaror. För att inte tala om skaldjursfrossan och antalet ostron man kommer vilja att ta del av under ett besök till en av dessa marknader.

 

Även inredningsfantasten kan ha tur i denna stad då man med lite framförhållning kan pricka in otroliga vintagemarknader att besöka. Möbler, mattor och porslin från landets alla kanter har samlats och säljs på långa rader av stånd. Här kan man både tömma plånboken rejält och göra oförglömliga fynd. Letar du efter något unikt som inte kommer att hittas i många hem så kommer du garanterat att hitta något passande.

Andra sevärda städer

Då det är otroligt svårt att bara hålla sig till tre städer så kommer även en lista på andra favoriter som också är ytterst sevärda.

  • Köpenhamn: Den skandinaviska metropolen som aldrig sover. Här finns något för alla och älskar du fine dining har du kommit till precis rätt ställe.
  • Budapest: Den billiga nöjesfavoriten. Här kan man komma för shopping, nattliv och nytänkande restauranger, en roligare helgstad får man leta efter.
  • Malaga: Staden som har allt. Det finns många flyg från Sverige ner till Malaga och staden har mycket att erbjuda. Med otroliga byggnader, en lång strand och bubblande nattliv blir man sällan besviken efter ett besök till den här staden.

Nu har förhoppningvis alla känt att det finns något där ute för just dom. Alternativet är många, det är bara att välja och vraka!

Related Posts