Får man gifta sig i kyrkan om man inte är döpt

by Hannes Berg

Får man gifta sig i kyrkan om man inte är döpt?

Till att börja med, varför skulle någon löjligt ställa denna fråga? Kanske gissar du att det har något att göra med tradition, religiösa övertygelser eller personliga anledningar. Oavsett anledningen till frågan, är svaret rakt på sak ganska intressant.

Ser du, i de flesta kristna traditioner, behöver man faktiskt döpas för att gifta sig i kyrkan. Då dopet betraktas som en inträdesrit till kyrkan och dess gemenskap, är det för det mesta ett krav. Men, hoppla! Don’t fret. Här kommer en tvist.

Vad är undantagen?

Allting är inte så svart och vitt. En del kyrkor tillåter äktenskap även om du inte är döpt. Dessa inkluderar bland annat Svenska Kyrkan. I Sverige, får alla gifta sig i kyrkan, vare sig man är döpt eller inte.

  • Dop och äktenskap: Enligt Svenska Kyrkan, är det en chans för den som inte är döpt att förbereda och genomföra detta i samband med sitt äktenskap.

Jag hoppas det förklarar varför ditt doppstatus kanske inte stoppar dig från att säga ”Ja, jag vill” framför altaret. Så, tänker du på att gå nerför altargången men tar upp frågan om dopet? Oroa dig inte, Svenska Kyrkan välkomnar alla.

Kyrklig handling Krav Undantag
Dop Döpts i någon kristen tradition None
Konfirmation Döpt och medlem i Svenska Kyrkan None
Äktenskap Ingen specifik Äktenskap kan ske oavsett dopstatus
Begravning Medlem i Svenska Kyrkan Undantag kan göras

Related Posts