Firmafest: det här ska du tänka på

by Hannes Berg

Att planera en firmafest ger dig en chans att vara kreativ och hitta på roliga aktiviteter för att lära känna dina medarbetare. Det kan dessutom vara en utmaning med tanke på att du måste hitta en balans mellan vad som är roligt men passande för en jobbmiljö. Målet med en firmafest är att skapa gemenskap där kollegor kan ha en personlig relation till varandra. Några saker att fundera över innan du börjar med inköpen är:

  • aktiviteter
  • dekorationer
  • mat och dryck
  • musik
  • presenter

Skapa en riktig feststämning

För att lyckas med en fest är det viktigt att dina gästerna kan slappna av och känna sig bekväma. Eftersom en firmafest är en tillställning där både chefer, direktörer och anställda kan umgås är det viktigt att uppmuntra en sällskaplig atmosfär utan att gästerna grupperar sig. En firmafest bör vara ett tillfälle att lära känna alla dina medarbetare på en mer personlig nivå oavsett vilken avdelning du tillhör.

Lekfulla aktiviteter

Det finns en rad olika aktiviteter som kan få dina gäster att slappna av. Med hjälp av roliga lekar eller aktiviteter kan du bryta isen och därmed skapa oförglömliga stunder tillsammans. Underhållande lekar kan även leda till många skratt och förhöja festen ytterligare. Att hitta en passande aktivitet kan bero på vilken bransch ert företag tillhör. Du kan således välja mellan exempelvis frågesport eller karaoke. Det är dessutom en bra idé att inkludera er bransch eller logotyp i aktiviteterna för att främja en teamkänsla och framhäva er gemenskap.

Dekorationer som passar företaget

Att använda dekorationer är en riktig partyhöjare. Därför är det viktigt att använda ballonger och andra dekorativa tillbehör. Det kan återigen vara ett smart drag att använda färger som representerar er verksamhet. På så sätt kan atmosfären bli speciell och extra trevlig. Vill du överraska dina kollegor kan du ordna en dekorerad fotohörna där ni kan ta bilder tillsammans och eventuellt lägga ut på er hemsida eller liknande. Det kan även bli en fin detalj att sätta upp i fikarummet och ett trevligt minne av er tillsammans.

Mat och dryck för mingel

God mat och dryck är ett måste på varje fest. På en firmafest kan det vara en bra tanke att beställa smårätter och catering som gästerna kan äta stående. Det kan bli en del av minglet och det blir även lättare att cirkulera bland olika människor. När det kommer till dryck kan det vara bra att inte erbjuda stora mängder alkohol eftersom det trots allt är en jobbrelaterad fest som inte får spåra ur. En elegant dryck som champagne eller vin kan därför vara att föredra. Det kan dessutom bidra till en festlig stilfull stämning.

Partystämning med musik

Att spela musik är en självklarhet för att uppnå rätt stämning. Du kan dessutom kombinera musiken med en aktivitet som karaoke. Kollegor som bjuder på sig själva och vågar sjunga inför publik är ett härligt initiativ som kan bli en minnesvärd händelse och en riktig snackis. Att öppna upp och visa sin personlighet är precis vad en firmafest handlar om därför kan det vara en utmärkt och passande aktivitet för festen.

Ordna en överraskning

När det kommer till firmafester är det ett bra tillfälle att visa sin uppskattning gentemot sina kollegor. Därför är det en utmärkt idé att dela ut en liten present till dina medarbetare som säkert kommer att bli en oväntad och uppskattad gest. Det kan vara era egna profilprodukter eller något annat du tror dina kollegor skulle kunna uppskatta och ha nytta av. Har du ingen inspiration eller vill du få tips om hur du kan öka gemenskapen på din arbetsplats kan du läsa mer på unionen.

Anpassa festen till era villkor

För att lyckas med firmafesten är det således viktigt att skapa förutsättningarna för en rolig fest som ändå är inom ramen för vad som är passande för er arbetsmiljö. Det är trots allt dina kollegor som du kommer att träffa dagen efter och behålla en professionell relation med. Att hitta balansen mellan privatliv och jobb är utmaningen som firmafesten ställer.

Related Posts