Torka aldrig tårar utan handskar

by Hannes Berg

Detta drama handlar om Rasmus och Benjamin och deras kärlekshistoria. Historian utspelar sig i Stockholm under 1980-talet och det är vid denna tidpunkt som homosexuella personer i Sverige börjar göra revolt för att skapa sig en frihet. Dock är denna kärlekshistoria inte den lättaste för de två unga män som ständigt kämpar för att få acceptans gällande sin sexuella läggning och nå inre frid.

Torka aldrig tårar utan handskar är baserat på en bok, som hade utgivning år 2012 och den är skriven av Jonas Gardell. Jonas är en svensk författare, dramatiker och komiker som är född år 1963 i Täby, Stockholm.

Han har varit noggrann med att berätta sin historia om hur det var att leva som homosexuell man under denna tid, den välkända sjukdomen AIDS som var vanligt förekommande och hur saknaden växte efter att hans vänner gick bort, en efter en.

Första delen – Kärleken

Boken är uppdelad i tre delar och i den första delen, som kom ut år 2012, får du som läsare möta Rasmus och hans resa mot Stockholm. Han lämnar staden Koppom bakom sig år 1982 och tar tåget mot huvudstaden för att utforska sin sexuella läggning.

I denna del får du också möta Benjamin som är ett jehovas vittne. Han går från dörr till dörr och sprider information och delar med sig av Guds ord. Ingenting kan förstöra hans tro, förrän han träffar på Paul en dag. Paul genomskådar Benjamin direkt och konstaterar att Benjamin är homosexuell, redan innan han själv upptäckt det.

Tillsammans firar de jul och under julafton träffas Benjamin och Rasmus hemma hos Paul. Ingenting blir som förr och kärleksfulla band knyts.

Andra delen – Sjukdomen

I del två av boken handlar historien om fler individer och här får läsaren möta, förutom Paul, Benjamin och Rasmus, även Lars-Åke, Seppo, Reine samt Bengt. Tillsammans är de som en stor familj som firar diverse högtider tillsammans.

Den här delen handlar om den omtalade sjukdomen AIDS till Stockholm och den är vanligt förekommande hos sexuellt aktiva personer men även hos narkomaner. I boken kallar de också sjukdomen för ”bögpesten”, eftersom den mest smittade homosexuella män under den här tiden. Den här delen kom ut år 2014.

Tredje delen – Döden

Den tredje delen av boken, som heter ”Döden” handlar om den sista tiden i vännernas liv och hur de långsamt blir sämre och sämre. Symtom på den nu välkända sjukdomen uppstår hos de som är drabbade och även här får man följa deras bortgång, begravningar och den sorg hos de vänner som överlever.

Berättelsen talar om lidande och svek och hur den svenska sjukvården behandlade unga AIDS-drabbade människor under denna tid. Detta spred ryktet att sjukvården trodde att AIDS-smittan var luftburen och smittade via alla typer av kroppsvätskor. Därav påståendet: ”Torka aldrig dina tårar utan handskar”.

Kända citat

Nedan finns två kända citat från boken och filmen:

 • Du får inte leva om ditt liv. De är vad som är själva grejen!
 • De flesta fortsätter att leva sina liv som om inget hänt. Här insjuknar unga män, blir magra, tynar bort och dör. Det liknar ett krig som utkämpas i fredstid.

Filmatisering av boken

Historien har också blivit återgiven via film och den kom ut som en miniserie som bland annat har blivit visad på SVT, i efterhand på SVT Play samt i deras öppet arkiv. Även Daniel Norberg har haft en serie här, tillsammans med sin bror.

Torka aldrig tårar utan handskar var, precis som boken, uppdelad i tre delar. Regissör för filmatiseringen var Simon Kaiser och följande personer var skådespelare i Torka aldrig tårar utan handskar:

 • Adam Lundgren spelade Benjamin.
 • Christoffer Svensson spelade Bengt.
 • Adam Pålsson spelade Rasmus.
 • Simon J. Berger hade rollen som Paul.
 • Gerhard Hoberstrofer spelade Ingmar
 • Stefan Sauk spelade Benjamins pappa Harald.
 • Emil Almén spelade Seppo
 • Kristoffer Berglund hade rollen som Reine.
 • Michael Jonsson spelade Lars-Åke.

Ett annat välkänt ansikte var Björn Kjellman som spelade rollen som Benjamin då han blir äldre och får möta Rasmus på sjukhuset, när sjukdomen även drabbar honom.

Online stream av filmen

Filmatiseringen kan hyras hos Viaplay i dagsläget men den finns tyvärr inte att titta på hos Netflix. Kanske kan du starta en stream av filmen genom 123movies eller nyafilmer s hemsida. Film online kan du se via Swefilmer men här finns inte Torka aldrig tårar utan handskar tillgänglig men du kan dock hyra den hos SF Anytime.

Vunnit priser

Den svenska filmatiseringen har vunnit diverse priser och bland annat blivit utsedd till bästa dramaserie vid Series Mania-festivalen i Paris. Boken, men också filmen vann pris för bästa bok och bästa tv-program hos Gaygalan år 2013. Den nominerades också till Prix Europa och vann också ett pris på Kristallengalan samma år.

BBC köper rättigheter

2013 var ett händelserikt år för både Jonas Gardell men också för ensemblen bakom Torka inga tårar utan handskar. Det engelska företaget BBC köpte rättigheterna för filmen år 2013 och senare samma år började den att visas på kanalen BBC4. Stephen Mowbray som var chef på SVT International var glad för att BBC köpte filmen, eftersom han trodde att den skulle tilltala resten av världen med sitt viktiga budskap.

Related Posts